Rijinstructeur personenauto

10 juli 2018
 Categorieën: Onderwijs & ontwikkeling, Blog

Delen  

Het beroep van rijinstructeur personenauto is erg veelzijdig. Je krijgt te maken met diverse mensen met verschillende achtergronden. De één is zelfverzekerd en denkt zo weg te kunnen rijden, terwijl de ander juist faalangst heeft en doodsbang achter het stuur zit. Met beide soorten personen moet je overweg kunnen, maar ook goed kunnen inschatten. Je neemt ze namelijk wel mee het verkeer in en beiden hebben geen enkele ervaring met autorijden. Daarnaast heb je als rijinstructeur personenauto erg veel vrijheden. De meeste rijinstructeurs zijn dan ook zelfstandig ondernemer. Je kunt je eigen tijden indelen en je plant de afspraken in op tijden die jou uitkomen. Al met al kun je van het beroep rijinstructeur voor personenauto zelf helemaal aankleden. 

Overige redenen waarom rijinstructeur personenauto zo leuk is

• Ben je niet graag een zelfstandig ondernemer, dan kun je ook in dienst treden als rijinstructeur bij een rijschool. Zo ontvang je maandelijks een vast salaris en heb je niet alle ongemakken die je hebt als zelfstandig ondernemer. 

• Werk en privé zijn uitstekend te combineren. Je plant je eigen afspraken in en mocht je tijd over hebben dan werk je wat extra. Kom je privé tijd te kort dan werk je een tijdje iets minder. 

• Uiteraard moet een rijinstructeur aan bepaalde eisen voldoen, maar de inhoud van de lessen en hoe je les geeft, bepaal je zelf. 

• Je bent deel van een van de belangrijkste onderdelen uit het leven van iemand. Sommigen kijken al hun hele leven uit naar het behalen van hun rijbewijs. Jij mag daaraan bijdragen en dat geeft voldoening. 

• Je hebt de mogelijkheden om je te specialiseren. Zo kun je ook een rijinstructeur personenauto worden die gespecialiseerd is om mensen met ADHD of juist faalangst op te leiden. 

Opleiding tot rijinstructeur personenauto

Als rijinstructeur moet je zelf wel een opleiding bij bijvoorbeeld Jongepier Verkeersopleidingen Nederland doen om een bevoegde rijinstructeur te worden. Een opleiding begint vaak met het testen van je eigen theoretische kennis, rijvaardigheden en rijervaring. Daarna volgt de opleiding tot het lesgeven. In bepaalde mate zul je kwaliteiten moeten ontwikkelen waar ook leraren over moeten beschikken, al zul je de meeste mensenkennis gewoon in de praktijk moeten opdoen. Het gaat hier dan ook om basisvaardigheden met mensen omgaan en hoe je je rijlessen kunt inrichten en waar lessen aan moeten voldoen. Tijdens de opleiding tot rijinstructeur loop je ook stage. 

Heb je de opleiding met succes doorlopen dan ontvang je een certificaat en een WRM-pas. Dit staat voor Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Iedereen die rijlessen geeft is per 2014 verplicht om in het bezit te zijn van een WRM-pas.