Beginnen met autorijlessen

20 juli 2018
 Categorieën: Privélessen, Blog

Delen  

Beginnen met autorijlessen  
 

Eindelijk 17 en kan je niet wachten tot je jouw rijbewijs hebt, of ben je al wat ouder en wil je nu pas gaan beginnen met autorijden. Het maakt allemaal niet uit, iedereen kan het namelijk leren. Wel zijn een aantal rijlessen van groot belang. Vooraf is het altijd lastig te bepalen hoeveel lessen er nodig zijn; de een heeft er nou eenmaal meer feeling voor dan een ander. Dit is natuurlijk geen probleem, want auto rijden kan je niet forceren. Het belangrijkste is dat je het besturen van een auto onder de knie krijgt en dat je alle regels goed kan toepassen in het verkeer. Ook is het van belang dat je goed kan anticiperen. Dat wil zeggen dat je vooraf goed kan inschatten wat er om je heen gebeurt. Je zal merken dat het iedere rijles een beetje beter gaat.   


Regels in het verkeer 


Allereerst is het fijn als je alvast iets af weet van de regels die op de weg gelden. Dit voor jouw eigen veiligheid en zeker ook voor die van andere. Het is geen must, maar je zult zien dat je een stuk rustiger aan de les begint wanneer je al wat regels beheerst. Ook zal het een hoop schelen in het aantal rijlessen bij een goede rijschool als Autorijschool VOC/Verkeersschool Van Oyen. In de eerste paar lessen wordt uitgelegd hoe een auto bestuurd wordt. Onder andere het sturen, schakelen en de bediening van de rem, koppeling en het gaspedaal komen aan bod. Ook de hellingproef is een belangrijk onderdeel van auto leren rijden. Je zal vast de auto een paar keer uit laten slaan, maar geen zorgen want dit overkomt de beste chauffeur zelfs nog af en toe.


Examens


Wanneer je alle belangrijke handelingen beheerst en alle regels goed in je hoofd zitten, kan je het theorie-examen doen. Begin hier echter niet te vroeg mee, want wanneer je deze haalt is hij maar een bepaalde tijd geldig. Het zou zonde zijn als je het theorie examen over zou moeten doen omdat je het rijexamen niet tijdig haalt. Wees ook niet heel teleurgesteld als je de eerste keer zakt. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de weg op, maar de regels zijn nou eenmaal streng. Gelukkig, want anders zou het een zooitje worden op de weg. Heb je al een aantal keer examen gedaan en lukt het steeds maar niet wegens te veel zenuwen? Vraag dan aan jouw huisarts of hij of zij een middeltje heeft dat jou rustiger maakt (let erop dat het medicijn bij een rijexamen het autorijden niet beïnvloedt). Dit kan een hoop schelen, het is namelijk zo zonde om een examen over te moeten doen wanneer je alles al onder de knie hebt, maar gewoon heel zenuwachtig bent.