Kinderdagverblijf

24 juli 2018
 Categorieën: Kinderverzorging, Blog

Delen  

Ben jij zwanger? Wat leuk!! Gefeliciteerd! Je zit nu waarschijnlijk op een roze wolk en wellicht voel je je wat misselijk, maar toch is het tijd om al na te gaan denken over de opvang van jullie kindje (als je blijft werken). Wil je gebruik gaan maken van de diensten van een kinderdagverblijf, gastouder of passen opa en oma op? 

Kinderdagverblijf 

Als jullie gebruik willen maken van de diensten van een kinderdagverblijf zoals Little Jungle, dan is het slim om zo snel mogelijk bij een aantal verblijven te gaan kijken. Als je dit overdag doet, kan je de sfeer erg goed aanvoelen. Je kunt zien hoe de leidsters met de kindjes omgaan en wat de kinderen allemaal kunnen doen. Op deze manier kan je heel goed zien welke locatie het beste bij jou past. Als je een keuze gemaakt hebt, is het verstandig om jouw kindje zo snel mogelijk in te schrijven. Voor veel dagen (maandag, dinsdag en donderdag) is er vaak een wachtlijst. Hoe eerder jij jouw kindje inschrijft, hoe groter de kans is dat hij of zij daar gelijk na jouw zwangerschapsverlof terecht kan. Je hoeft dan dus geen tussenoplossing te zoeken en dat is voor iedereen fijn.   

Verticale of horizontale groep 

Sommige kinderdagverblijven werken met verticale en horizontale groepen. Bij verticale groepen zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. De oudere kindjes vinden het vaak erg leuk om te spelen met de allerkleinsten. En de kleintjes leren weer van de grotere kinderen. Ook zijn er horizontale groepen. In deze groepen zitten alleen kinderen van dezelfde leeftijd. Er is dan bijvoorbeeld een babygroep. Het grote voordeel hiervan is, dat deze kinderen allemaal in dezelfde fase zitten en dus hetzelfde ritme hebben. Maar voor allebei de groepen zijn voordelen te noemen. Het is dus maar net wat jij prettig vindt.   

Kinderopvangtoeslag   

Als jouw kindje geboren is, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan het kinderdagverblijf. Zij laten jou dan weten per wanneer jouw kindje bij hen terecht kan. Daarna kan je een aantal gegevens (zoals het uurtarief, aantal uren per week, ingangsdatum, etc.) doorgeven aan de Belastingdienst. Je kan dit doen via www.mijn.toeslagen.nl. Als je dit op tijd doet, zal je vanaf het moment dat jouw kindje naar de opvang gaat al kinderopvangtoeslag terugkrijgen. Dit krijg je elke maand ronde de 15e op jouw rekening gestort. Kinderopvang is best duur, dus deze teruggave is voor veel mensen erg fijn. Hoeveel je terugkrijgt, is afhankelijk van jouw inkomen. Zodra je de gegevens online ingevuld hebt, krijg jij te zien welk bedrag je per maand zal ontvangen. Ook kan een proefberekening maken, zonder dat je het officieel invult.  Succes met jouw zwangerschap en het maken van de juiste keuze!