Een VCA certificaat halen: waarom is dit certificaat zo belangrijk?

9 juli 2020
 Categorieën: Onderwijs & ontwikkeling, Blog

Delen  

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Bedrijven die over een VCA certificaat beschikken, hebben hun bedrijfsprocessen zo veilig, milieuvriendelijk en gezond mogelijk ingericht. Om dit te bereiken zijn werkprocedures opgesteld en worden bedrijven op een andere manier ingericht. Het belangrijkste doel van deze maatregelen is om ongelukken in en rond het bedrijf te verminderen. Ondernemingen die een VCA certificaat hebben, bewijzen hiermee dat ze volledig voldoen aan de Arbo-wetgeving en de daarin gestelde normen voor optimale veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Naast bedrijven kunnen ook individuele werknemers een VCA persoonscertificering halen, die is afgestemd op de economische sector waarin ze werkzaam zijn.

Waarom een VCA-certificaat zo belangrijk is

De VCA-certificering is voor bedrijven en werknemers een extra toegevoegde waarde. Hoewel in de afkorting VCA de term 'checklist' zit, betekent een VCA-certificering veel meer dan dat. Ondernemingen die inzetten op het behalen van certificering laten zien dat ze de veiligheid en gezondheid van hun personeel serieus nemen en ook het beste willen voor het milieu en klimaat. Door het behalen van certificaten wordt deze insteek structureel en iets van de lange termijn. Bedrijven die voor hun medewerkers cursussen regelen op dit gebied, voldoen daarmee aan vrijwel alle Arbo-wetgeving die er voor hun bedrijfssector geldt.
Het certificaat is, dat is en tweede voordeel, voor veel potentiële klanten en een extra uitnodiging om gebruik te maken van de diensten van bijvoorbeeld een bouwbedrijf, fabriek of de uitzendbranche. Kun je als bedrijf laten zien dat je VCA gecertificeerd bent, dan is dat natuurlijk positieve reclame. Daarbij is VCA gecertificeerd zijn ook positief als je nieuwe medewerkers zoekt. Niet voor niets zetten veel bedrijven die een VCA certificaat hebben dit duidelijk op hun website. Het is onderdeel van op een slimme en efficiënte manier laten zien dat je een professionele onderneming bent, die de klanten, het eigen personeel, het milieu en de algehele veiligheid meer dan serieus neemt.

Twee soorten VCA cursussen

Er bestaan voor economische sectoren - zoals de bouwsector of de chemische industrie - VCA cursussen op maat, die afgestemd zijn op de werkomstandigheden in de betreffende industrie. De twee soorten VCA certificaten die het meest voorkomen zijn de VCA basis en het VOL-VCA diploma. Het eerste certificaat is bedoeld voor werknemers in onder meer de bouw en behandelt de belangrijkste basisregels en basiseisen om veilig en gezond te kunnen werken. Het tweede certificaat, de VOL-VCA (VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden), richt zich op leidinggevenden en biedt hen alle benodigde tools om voor hun personeel veilige, gezonde en milieuvriendelijke arbeidsomstandigheden en werkplekken te creëren. In Friesland is Bouwhuis Opleidingen een aanbieder van VCA-cursussen.